Pages

17 March 2009

Khasiat Nenas


Buah Nanas mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi yang amat diperlukan untuk kesihatan dalam membantu menyembuhkan luka atau cedera di samping penyerapan zat besi ke dalam saluran darah.

Kandungan Vitamin B di dalam buah nanas terutamanya B1 (thiamin) berfungsi dalam membantu proses penghadaman dan melicinkan proses pencernaan dalam usus manakala Vitamin B3 (niacin) bersama kandungan kabohidratnya dapat mengawal sistem penghadaman agar sentiasa sihat.


Kandungan potassium bersama-sama sodium di dalam buah nanas dapat mengawal imbangan air dalam tubuh manusia.

Buah nanas juga mengandungi sejenis enzim yang sangat berguna di dalam sektor perubatan iaitu enzim Bromelin di mana ianya digunakan dalam meluas semasa pembedahan di dalam mengawal pembengkakkan, jangkitan dan menghalang berlakunya pembekuan darah




Korang pernah potong nenas mcm nih? Aku bet mesti tak pernah punyer!.. Macam makan eskrim jer, sonang sangat. Aku suka kalo cik abe yg potong kan nenas. Sap sap soi dah siap. Kalo aku, alamat lagi 2 jam baru dpt mkn. Terhegeh2..


Demo cara makan nenas yang masih bertangkai. huhu


Manisnyaa... nyum! Nyum! Macam direndam dlm air gula..


Tada... licin sudah!!


No comments: