Pages

28 June 2012

Mee Udang

166082_10150994783993910_1308676469_n

Pertama kali cuba buat mee udang. Senang aje rupanya. Cuma perlu sediakan stok udang / air rebusan kulit/kepala udang.




Resepi dari MyResipi.

Bahan-bahan ( 3-4 org )

1/kg mee kuning

300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)

4 sb lada boh / lada giling

*4 ulas bawang merah

*3 ulas bawang putih

*1 sb udang kering

*1/2 inci halia

1 sb petis

3 sb sos tomato

1 sb sos cili

keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)

gula n garam

taugeh n sawi

daun bawang n bawang goreng

 

 

Cara-cara
  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

No comments: