Sejak desas desus bawang goreng yang dibeli mengandungi straw, taknak dah kitorang beli. Buat sendiri lebih sedap dan umph! Rangup dan wangi… Ada sape-sape nak order?
Tips membuat bawang goreng yang enak:
1. Menggunakan pisau yang super duper tajam.
2. Bawang yang baik
3. Keupayaan menahan kepedihan mata yang melampau.
4.Skill meracik ala Master Chef.
Eh, tapi tips kat bawah ni lagi best:
“Ramai di antara kita yang tersalah anggap tentang fenomena mata berair ini. Sebenarnya fenomena mata berair ini bukanlah disebabkan ‘gas bawang’ yang masuk ke dalam mata. Tetapi, mata kita berair kerana ‘gas’ yang dikeluarkan daripada bawang yang dipotong tu telah masuk ke dalam lubang hidung."
Maka, sebelom berurusan dengan bawang, sila buat begini untuk mengelakkan mata berair…
Sumber: SINI
Berkesan ke tidak? Wallahua’lam.. Korang cubalah dulu. Nanti kongsikan hasilnya… ye???
hehehe
Kredit kepada http://pakarhowto.com/
6 comments:
hehehe..kelako la pulak..selama ni kalau aku buat bwg goreng takdela sampai nak guna topeng segala sbagai `penepis'atau `pelindung' ..ni sampai lobang idungpun d tutup,mcm nk berubat resdung je..bagi pada kak N sure dia suka,selalunya abgD yg rajin buat prubatan resdung ni utk dia..EHH..sori ek,perasan mcm aku punya blog,siap cer citer pasal resdung pulak dah, petua nak elak mata berair senang je,masukkn dulu bwg yg blum d kopek smua dlm peti es,biar seketika then lps tu keluarkan dn kopek mcm biasa..insya allah..takde kes mata berair..cubalah,tp selama ni aku tak trypun lg.. ;p
bulu hidung tebal pun tak dapat menghalang ek!!
:)
Kaklong: aku pun tak pernah guna apa2 kaedah elak menangis tu. kalo kita buat sambil menangis, kita akan lebih menghargainya.. kan?? ;)
DrSinga:
Agak2 saper lah yang berbulu hidung tebal itu?? Boleh mintak dia buat testimoni kehandalan bulu idung... hahahaha.
We all pakai goggle, ala2 masuk swimming pool gitu
Kak Has: Ha?? Hebat. Boleh tiru nih. Esok nak cari goggle kat Family Store. :)
Post a Comment