Pages

19 December 2012

Menu Cuti Sekolah

Photo: Kita men-donut hari ini.<br />Jemput makan semua...<br />^_^

donut gebu gebas

resepi chef hanieliza

 

DONUT
Bahan A

600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan
Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softener


Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin


Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunak mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.

 

 

 

Photo: Apple pie resepi cmg.<br />Fav danial. ;)

Apple Pie

resepi CMG

 

BAHAN INTI EPAL :
2 biji epal, hijau, kupas kulit, buang empulur dan dadu kecil
1/4 cawan kismis (terpulang nak guna kismis hitam atau kuning)
2 1/2 camca besar gula peerang (brown sugar)
Sedikit perahan jus lemon (1 camca teh)
50 gram mentega
1 batang kayu manis
3/4 camca besar tepung jagung
Secubit garam


BAHAN LAIN :
Puff pastry secukupnya (mat guna jenama kawan saiz 4 inci x 4 inci)
Telur + 1/2 camca teh esen vanilla, dikacau rata.

 


CARA MEMBUATNYA :

  1. UNTUK INTI EPAL :- Panaskan mentega dalam periuk, kemudian goreng epal tadi bersama kismis, kulit kayu manis dan gula peerang hingga sebati dan gula mencair. Masak hingga epal lembut. Tambah tepung jagung dan lemon jus, kacau hingga pekat, padam kan api dan ketepikan Bila hilang wap panas, simpan dalam peti sejuk hingga dingin dan pekat.
  2. UNTUK SIMPLE APPLE PIE :- Ambil sekeping kulit puff pastry, kerat 2 dan satu lagi dikelar2 halus Letak inti anggaran 1 camca besar dibahagian tengah pastr yang tidak berkelar. Kemudian tutup dengan bahagia satu lagi, kemaskan dan tekan dengan garfu sekeliling puff. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry. Sapu kuning telur pada permukaan pastry.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemsan, Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan

 

 

 

home made ice cream

resepi dari MyResipi

 

 

Bahan:

2 cawan susu perisa strawberry/coklat (ikut suke)

2 cawan coffemate

1 @ 2 sudu gula (kalo x buh pun x pe.. sbb susu tu dh manis)

 

 

 

Cara-cara
  1. masuk semua bahan dalam ice cream maker, tunggu 20 min, siap.. ataupun guna cara di bawah.
  2. blendkan bahan2 tersebut sehingga berbuih (@ masukkan dlm mixer), masukkan dlm bekas.. pastu masuk dlm fridge.. setelah agak beku.. keluarkan semula & blend lagi skali.. then baru masukkan semula dan biarkan beku... pastu leh la makan

 

ice cream maker, hadiah dari WGS

dia lebih rela belikan bini dia gadget dapor daripada DSLR. membazir katanya.

ok, saya yang menurut perintah.

 

I lebiu lah!

 

 

1 comment:

ida ibrahim said...

nak ice creammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...........................................